" What If "


Drachten Airport

CTAF/AWOS/Aerops system

EHDR - CTAF/AWOS/Aerops system

What If


Om te kunnen vliegen naar of vanaf vliegveld Drachten wordt u huidig begeleid door een havendienst bestaande uit vrijwilligers welke worden ingeroosterd om u te kunnen dienen. Zij geven u het huidige weer door en baan in gebruik, vervolgens na de landing registreren zij de vlucht en handelen ze de landing fee betaling af.


Op 14 november 2023 heeft de gemeenteraad Smallingerland het besluit genomen voor zelfstanding uitbaten van de SVD en ontplooien en ontwikkelen van bedrijfsactiviteiten door huidige en toekomstge gebruikers. Door dit gegeven zal toekomstig het vliegveld dagelijks open zijn en open zijn binnen de uren van de Uniforme Daglicht Periode – UDP.


Dit vergt natuurlijk een hoge inzet van vrijwilligers welke ook een privéleven hebben. Hier zijn oplossingen voor. In veel landen buiten Nederland maar binnen Europa zijn veel vliegvelden welke helemaal geen havendienst hebben, laat staan een verkeerstoren of havengebouw.


Dus wat zou de perfecte oplossing zijn? Waarbij inspanning van vrijwilligers bezetting vermindert en waarbij wel alles wat de havendienst normaal doet aan de piloot wordt doorgegeven en ook de registratie en airport fees betaling vol automatisch verloopt.


Hieronder een link naar een formulier waar u uw mening kunt achterlaten.